Make Life Magic

Lavinia Țânculescu-Popa: „Uneori, corpul nostru e mai onest decât mintea”

Află cum ne vorbește corpul atunci când mintea sau sufletul se află în suferință și noi ne prefacem că nu știm.

Societatea Română de Analiză Jungiană a pregătit o serie de trei evenimente care vor avea loc în această toamnă și iarnă. În mod surprinzător, evenimentele pun accentul pe corp și ne amintesc cât de important este să nu uităm să ascultă mesajele acestuia, de multe ori mai oneste și mai naturale decât mesajele pe care ni le trimite mintea.

Mintea este un construct cultural, deseori coruptibil. Cu alte cuvinte, mintea poate ține cu noi chiar dacă asta ne face rău. De exemplu, când suntem în prag de epuizare, dar tragem de noi să mai putem, mintea va invoca motive pertinente care să ne țină pe baricade în ciuda faptului că ne riscăm sănătatea. Pe de altă parte, corpul, un construct esențialmente natural, ne va avertiza că e timpul să ne încărcăm bateriile.

Invitată la podcastul Magic People, Lavinia Țânculescu Popa, psihoterapeut, lector universitar doctor și președinte al Societății Române de Analiză Jungiană, ne explică în ce mod ne afectează scindarea minte-corp și cum se manifestă corpul atunci când suntem prea ocupați, prea grăbiți sau prea înstrăinați de noi înșine ca să-l mai ascultăm. 

Magic People: Lavinia Țânculescu-Popa. Despre cum ne vorbește corpul atunci când mintea sau sufletul se află în suferință și noi ne prefacem că nu știm.

Make Life Magic, 00:40:11

Iulia Roșu, medic specialist în dermatologie și estetică medicală. Despre îngrijirea tenului matur.

Make Life Magic, 00:57:26

Matei Stănculescu, psiholog. Despre greșelile pe care le plătim cu sănătatea noastră mintală.

Make Life Magic, 01:02:02

Mirela și Liviu Mihăileanu, fondatorii Asociației Tzuby's Kids. Despre adopție și destine schimbate în bine.

Make Life Magic, 00:44:36

De la somatizări precum tahicardia sau tulburările de aport alimentar (bulimie, anorexie), corpul are o gamă largă de variante prin care ne atrage atenția asupra unor probleme pe care le ținem ascunse în noi și care ne fac rău. De exemplu, știați că unele probleme manifestate la nivelul pielii au legătură cu limitele personale sănătoase pe care nu reușim să le trasăm? Explicația e atât de logică! Pielea reprezintă cel mai mare organ și este cea care ne separă Eu-l de restul lumii.

Cele trei evenimente ne vor ajuta să învățăm tehnici de auto-reglare a corpului folosind înțelepciunea sa naturală și putința sa de a se echilibra, odată ce îl ascultăm și îl respectăm. „Oamenii vor afla lucruri pe care, poate, intuitiv le știm cu toții, dar nu suntem deloc în contact cu ele și din această cauză nu putem beneficia de tot ceea ce ne pot ele oferi”, completează Lavinia.

Iată programul evenimentelor din cadrul Toamna SRAJ 2023:

TOAMNA SRAJ 2023

Doamna Marian Dunlea, MSc. – UK

30 septembrie (Zoom) – orele 14:00 – 18:00

2. IMAGINAȚIA CORPULUI ȘI NEUROȘTIINȚA

Domnul Mark Winborn, PhD. – USA

19 noiembrie (Zoom) – orele 15:00 – 19:00

3. PSYCHE, SOMA ȘI SINELE ÎNTUNECAT

Doamna Renate Daniel, M.D. – Elveția

9 decembrie (hybrid) - Dr. Daniel va fi prezentă la București – vom anunța în scurt timp intervalul orar final de desfășurare (intervalul aflat în discuție este 10:00 – 14:00).

Pentru orice întrebari, aveți la dispoziție adresele de email secretariat.sraj@gmail.com și/sau pagina de FB a Societății Române de Analiză Jungiană, Clubul Jung.