11 idei de bucurie: momentul perfect să-ți faci viața mai frumoasă e acum

Bucuria se trăiește cel mai bine la timpul prezent.

„Acum” este timpul cel mai subestimat. Ba ne agățăm de trecut, ba ne agățăm de promisiunile unui viitor care va cuprinde tot ce ne dorim, tot ce ne place, tot ce visăm.

Și apoi, când sărbătorim o nouă zi de naștere, ne întrebăm când a mai zburat un an. Ați pățit?

Viața trece mai repede decât ne imaginăm atunci când suntem prinși în vrie. Iar timpul nostru reprezintă singura resursă 100% limitată. 

Tocmai de aceea, amânarea bucuriei, oricât de înțeleaptă ar părea, nu este. De fapt, înțelept e să presari prezentul cu cât mai multe împliniri, bucurii, dorințe împlinite. Ele sunt pur și simplu condimentele de care avem nevoie ca să dăm vieții gust. Nu sunt un act strict rezervat finalului (indiferent dacă vorbim despre finalul de săptămână sau, cine știe, despre ieșirea la pensie). 

De fapt, mici și marile bucurii pe care ni le facem sunt cheia unei vieți plăcute. 

Odată ce ieșim din paradigma păcătoasă a ideii că suferința, sacrificiul și renunțarea sunt cele care dau valoare existenței noastre pe pământ, ne vom descoperi mai veseli, mai optimiști, mai zâmbitori, mai iubitori și mai buni.

Iată lista noastră de idei pentru mici bucurii. Completeaz-o cu orice te face să zâmbești, indiferent cât de superficial ar suna pentru alții!

1. Încă un parfum

Nu există nicio lege clară pentru câte parfumuri sunt prea multe sau prea puține. Dacă ți-e dor de senzația de plăcere pe care ți-o dă o sticluță nouă cu parfum, nu mai amâna momentul! Parfumul este ca un fel de cadou invizibil pe care îl faci sufletului tău, în timp ce simțul ofactiv are cea mai mare putere de evocare: ia-ți parfumul și leagă aroma de momentul în care te-ai pus pe primul loc și ți-ai făcut un cadou. Pentru că și tu contezi!

2. Mergi la hairstylist-ul care te fascinează

Probabil ai și o pagină de Instagram pe care urmărești tunsorile sau culorile pe care le face un hairstylist care te fascinează. Dacă ți-e teamă să-ți faci o programare, fă-ți curaj! Dă un telefon, află cât costă și apoi gândește-te că banii respectivi sunt o investiție în starea ta de bine, în încrederea în tine și în senzația genială pe care ți-o dă un păr perfect.

3. Alege pe cine crezi

Știai că tindem să credem mai mult critica decât lauda? Ce-ar fi să alegi conștient pe cine crezi și să alegi mesajele care te fac să te simți bine în pielea ta, în loc de acelea care te fac să te îndoiești de tine? 

4. Plângi când îți vine

Atunci când îți vine să plângi și te abții, deși pare că e o dovadă de stăpânire de sine, nu e. De fapt, emoția pe care o simți și o blochezi rămâne la fel de vie, însă sufletul tău are senzația că nu îi dai voie să simtă. Că nu-l crezi. Că nu contează. Îți vine să plângi? Plângi. Ai dreptul să simți orice emoție!

5. Fă-ți un spațiu doar al tău în casă

Chiar dacă e doar un raft din bibliotecă sau un loc pe balcon. Chiar dacă e o noptieră sau un colț de cameră. Senzația că ai acel loc pe care-l poți decora exact așa cum vrei, unde poți ține lucruri care au o semnificație aparte pentru tine (flori proaspete, poze, cărți etc) îți va umple sufletul de bucurie. Garantat!

6. Ocupă-te de tine așa cum te ocupi de ceilalți

La prima vedere, e foarte complicat. După ce că trebuie să ai grijă de copii, cățel, soț, părinți în vârstă și așa mai departe, să te mai strecori și pe tine în lista cu priorități pare doar un efort în plus. 

Însă de sete ține doar un paharul plin cu apă.

Așa că ai grijă de tine și din această perspectivă: ca să ai ce să oferi, trebuie să ai de unde. 

7. Călătorește/ evadează

Rutina e plăcută, dar și copleșitoare. Sparge-o din când în când! Fugi un weekend la mare sau la munte. Ieși la o cafea cu o prietenă. Evadează din programul strict în care tindem cu toții să funcționăm. Nu e nevoie să fugi la capătul lumii, de cele mai multe ori e de-ajuns să evadezi o oră în parc.

8. Uită-te la filmele care-ți plac

Dacă împarți televizorul cu cei ai casei, precum cei mai mulți dintre noi, alege o seară în care să nu negociezi nimic: uită-te exact la ceea ce-ți dorești tu! Pentru multe persoane care trăiesc în cuplu, a-ți aminti ce-ți place ție, fără să ții cont de preferința celuilalt, e un exercițiu excelent de cultivare a propriei identități. Stabiliți să aveți fiecare o zi din săptămână în care alegeți 100% lucrurile care vă plac.

9. Citește doar cărțile care te prind

Am crescut cu ideea că, odată ce ai început ceva, trebuie să duci treaba la bun sfârșit. Și, în multe privințe, așa și e. Însă sunt atât de multe cărți bune, încât nu are sens să tragi de tine să duci la bun sfârșit ceva ce nu ți-e pe plac. Timpul tău contează, iar cărțile au menirea să ne țină cu sufletul la gură și cu mintea alertă. Caută-le și citește-le doar pe cele care chiar sunt așa.

10. Poartă hainele pe care le vrei (și găsește o croitoreasă bună)

Dacă ai mereu senzația că hainele tale nu cad ca turnate pe tine, găsește o croitoreasă pricepută și investește în acele ajustări care transformă o haină acceptabilă în haina perfectă. Merită!

11. Nu pierde timpul ghicind de ce ai supărat pe cineva

Este, poate, unul dintre cele mai obositoare și mai lipsite de sens activități cu care ne intoxicăm mintea. În loc să te întrebi pe tine dacă ai supărat pe cineva, întreabă persoana respectivă. E foarte posibil să nu aibă nimic de-a face cu tine! 

Foto: Freepik