Cum să-ți ferești pielea de efectul nociv al razelor solare

Pe cât de mult iubim soarele, principalul responsabil cu starea noastră de bine, pe atât de neprietenos este cu pielea noastră.

Din fericire, cu puțină grijă, ne putem bucura în continuare de efectul magic al soarelui: crește nivelul de serotonină din corp, scade riscul de depresie și ne face să visăm cu ochii deschiși la vacanță.

Unul dintre cele mai importante gesturi în rutina zilnică de îngrijire este aplicarea unei creme cu SPF. Ideal este să folosim protecția solară indiferent de anotimp, însă primăvara, vara și la începutul toamnei, gestul devine obligatoriu dacă ne dorim o piele tânără și sănătoasă. Razele soarelui au impact asupra tuturor tipurilor de ten.

Raze UVA și UVB

În consecință, chiar dacă ai un ten închis la culoare, te bronzezi ușor și nu (prea) te arzi la mare, când te expui la soare fără protecție, riști îmbătrânirea prematură a tenului sau chiar boli grave, precum cancerul de piele. Razele UVA și UVB Sunt cele două tipuri de raze solare care ne dau bătăi de cap. În principiu, cea mai mare diferență dintre ele este că razele UVB nu trec prin ferestre- deci nu ne afectează când suntem în casă, la birou sau în mașină. Însă sunt agresive, chiar mai agresive decât razele UVA și ele cauzează arsurile solare sau apariția bolilor grave de piele. De aceea, este important să alegi crema pentru protecție solară care asigură și protecție împotriva razelor UVB.

Razele UVA îmbătrânesc pielea, o deshidratează și o irită. Din cauza acestora ne putem trezi cu riduri accentuate, pete hiperpigmentare, erupții acneice și ten lipsit de vitalitate. Un lucru interesant este că razele UVA trec prin materiale precum sticla sau o umbrelă obișnuită de plajă (există și umbrele tratate să blocheze razele UV!). În consecință, nu suntem feriți nici la interior, în special dacă lucrăm la un birou aproape de fereastră. De aceea, este esențial să ne protejăm tenul cu o cremă cu SPF în fiecare zi. Sigur, nu prea are nimeni chef de încă un pas în rutina de îngrijire.

Însă, dacă luăm în calcul cât de mult ne ajută aceste produse cu SPF, parcă nu mai pare atât de complicat să adăugăm un gest simplu și folositor pentru aspectul și sănătatea noastră.

Ce tip de SPF să alegem?

Dermatologii ne dau câteva indicii importante despre cum să stabilim ce SPF ne va ajuta să avem pielea protejată de soare. Pentru persoanele cu piele foarte deschisă la culoare, cu păr blond sau roșcat și ochi verzi sau albaști, ideal este un SPF de 50 sau, în zilele obișnuite, în care expunerea este redusă (drumul spre birou sau spre casă, o plimbare după-amiază prin parc), se poate folosi și un SPF 30. Dacă ai un ten cu nuanță medie (păr castaniu sau blond închis, ochi căprui sau albaștri), care știi că se poate arde ușor, însă se bronzează dacă ai grijă să te expui treptat la soare, vor funcționa foarte bine cremele cu SPF de 15, 20 sau 30. Dacă intri în categoria persoanelor cu ten măsliniu, care se bronzează superb și poți număra pe degete ocaziile în care a suferit arsuri solare, va fi suficient să aplici o cremă cu SPF 15 sau 20. Ține cont că trebuie să citești cu mare grijă instrucțiunile produsului pe care îl folosești. Unele dintre creme sunt rezistente la apă, iar durata protecției diferă de la produs la produs, așa că poate fi necesar să îl reaplici la intervale diferite. Pentru cremele cu SPF pentru ten, regula este că se aplică după crema hidratantă, dar înainte de fond de ten, BB cream sau pudră.

Cum poți afla ce indice UV e într-o zi?

Indicele UV arată nivelul intensității razelor solare care ajung pe pământ- măsoară razele ultraviolete. Ideea este că, începând de la nivelul 3, protecția solară devine foarte necesară. Dacă te întrebi cum poți afla indicele UV, îți spunem noi: e foarte simplu! Cele mai multe aplicații meteo de pe telefoanele noastre mobile îl afișează- de regulă, un pic mai jos, după prognoza pe 10 zile.

E simplu să ai grijă de tine!

Foto: Unsplash