Generozitatea: darul pe care îl facem copiilor noștri

Să fii generos se învață de la cele mai fragede vârste și reprezintă premiza bogăției. De toate felurile.

 Am scris de multe ori despre generozitate, pentru că o consider una dintre cele mai atrăgătoare calități la o persoană, indiferent de vârstă. Însă provocarea de acum este să scriu despre cât este de important să-i învățăm pe cei mici să fie generoși și despre cum se poate cultiva această trăsătură de la cele mai fragede vârste. Încep prin a spune că tot ce se învață de mic e bine învățat. Deci are sens să ne dorim să îi învățăm pe copii să fie generoși de mici și aș vrea să subliniez că, la fel ca în cazul altor comportamente, cel mai bun învățător este exemplul nostru, al părinților. 

În cele ce urmează am să îți împărtășesc câteva lucruri pe care noi le facem cu sfințenie acasă și care, credem noi, îi ajută pe copiii noștri să înțeleagă puterea magică a generozității.

1. Vorbim cu copiii despre calitatea de a fi GENEROS a lui Dumnezeu. Tot El ne învață să oferim înapoi lumii, din tot ceea ce avem, un procent de cel puțin 10%. Așadar, nu contează cât ai ca să poți dărui. Oricum nu-i poți oferi lui Dumnezeu mai mult decât El îți dă ție.  

2. Când ești generos, înveți că nu poți dărui dintr-o cămară goală. Dacă îți place să dăruiești, vei învăța să creezi bunăstare pentru a avea de unde să dai mai departe. Iată, așadar, cum generozitatea poate fi un catalizator pentru antreprenoriat. Copiii mei au învățat să facă bani de la vârsta de 9 ani. 

3. Un alt lucru important pe care îl transmitem copiilor noștri este să ofere oricând văd o nevoie, dacă pot, nu să aștepte până au ei suficient sau mai mult decât au nevoie. Generozitatea ține de o setare mentală, nu este condiționată de abundență. Implică renunțare benevolă la ceva al tău, pentru a ușura viața unui alt om. 

4. Dacă e adevărat că vom culege ceea ce semănăm, atunci când suntem generoși, contribuim inclusiv la bunăstarea colectivă - o dată prin exemplul personal și, apoi, propagând această lege universală a secerișului. Ajută-i pe copii să conștientizeze acest lucru: de exemplu, dacă eu ofer cuiva 10% din ce am eu, el va învăța să dea mai departe 10%. Binele este contagios. 

5. Generozitatea nu ține doar de bani, ci și de disponibilitate, timp de calitate, servicii, de a oferi valoare celor din jur. Aș îndrăzni chiar să spun că ține și de a deveni cea mai bună versiune a ta. Pentru că, și în acest mod, contribui la dezvoltarea colectivă. 

Iată câteva exemple concrete despre ce a funcționat la noi, cu cei patru copii ai noștri

Copiii mei au avut , încă de mici, câte trei borcănașe. Le-am etichetat astfel: „Dăruiește”, „Economisește” și „Cheltuie”. Poți folosi culori diferite sau poze sugestive dacă sunt foarte mici. 

Au primit, de mici, diferite sume de bani  pentru treburi făcute în casă, tocmai pentru a-i putea învăța cele ce urmează. De exemplu, la 4 ani, Katie primea 4 dolari pe săptămână, iar treaba ei era să așeze încălțămintea la ușă și să hrănească patrupedul familiei. Pe la 8-9 ani, a început să participe, ca și ceilalți, la curățarea suprafețelor și a podelelor după cină, la spălatul vaselor, zilnic, la pregătirea prânzului pentru școală etc. 

La final de săptămână, îi adunam pe toți, le reaminteam cât de mulțumiți suntem că putem să contribuim cu toții în casă și că „după faptă și răsplată”. Era ca o sărbătoare! Ei își numărau banii și apoi  îi împarțeau, după cum urmează: 10% în borcănașul „Dăruiește”, 20% în „Economisește” și 70% în „Cheltuie”. Cu suma strânsă în borcanul „Dăruiește”, au cumpărat cadouri și au trimis pachete de Crăciun pentru soldați, jucării pentru copilași orfani sau nevoiași (pentru acestea, ca să-i încurajăm să strângă mai mulți bani făcând lucuri suplimentare în casă, noi, părinții, le dublam suma), au vizitat case de bătrâni etc. 

Altă dată, aveam o campanie de strângere de fonduri pe o rețea de social media ca să sprijin construcția unei biserici locale. Era ultima zi și mai aveam nevoie de o anumită sumă ca să mă pot încadra și dubla suma. Melanie m-a văzut și auzit, a fugit imediat în birou și, cu multă mândrie, a anunțat că are în „Dăruiește” exact suma necesară. A fost un moment de mândrie și bucurie pentru amândouă!

A fi generos se poate întâmpla în atât de multe moduri,  încât nimeni nu are o scuză să nu își facă sieși ori copiilor cadoul generozității. Fii exemplu pentru copiii tăi! Dacă nu cultivi generozitate, riști să cultivi, de fapt, mindset-ul de sărăcie și e păcat ca acesta să le influențeze viața.

Chiar dacă uneori simți că generozitatea trebuie practicată discret, asigură-te că ai tăi copii au suficiente oportunități să asiste la generozitatea ta, să o înțeleagă și să contribuie! 

Foto: Pexels