Persoanele care trăiesc cu sinestezie experimentează lumea în mod diferit, iar simțurile lor sunt conectate într-un mod cu totul special. De fapt, putem vorbi despre o ciudățenie neurologică în care impresia creată de unul dintre simțurile noastre activează automat o altă senzație.
Există mai multe tipuri de sinestezie, deoarece simțurile noastre pot fi conectate între ele în multe feluri. Însă, deși unele persoane pot resimți trei sau mai multe senzații interconectate, majoritatea se limitează doar la două:
- Proiecția - în timpul căreia o persoană aude, miroase, gustă sau simte efectiv lucrurile detectate cu celelalte simțuri.
- Asocierea - o legătură între un stimul și un simț, dar aceasta se întâmplă doar la nivelul minții, persoana nu o experimentează în mod direct.
Cât de comun este acest fenomen?
Sinestezia este rară, se estimează că doar 3-5% din populația lumii o experimentează. Oricum, nimeni nu poate spune cu certitudine, pentru că există oameni care nici nu-și dau seama că au acest tip aparte de percepție și cred că toți ceilalți experimentează lumea la fel ca ei.
Cu toate acestea, câteva studii au arătat că se întâlnește mai des la femei decât la bărbați.
Poți învăța sinestezia?
Acest fenomen mintal are multe beneficii, cum ar fi îmbunătățirea memoriei și creșterea creativității. Deși sinestezia în sine nu poate fi învățată, există câteva trucuri care au un efect pozitiv asupra memoriei noastre. De exemplu, dacă asociem direct culorile cu un anumit cuvânt, date sau expresii, ne poate ajuta să le ținem minte, deoarece ne amintim culorile mai ușor decât alte lucruri. Totuși, toate acestea necesită multă practică și răbdare!
În cazul unor afecțiuni, „abilitățile” se pot schimba
Atunci când o persoană care are sinestezie răcește, are gripă sau o infecție a urechii, acestea îi pot afecta abilitatea: să o întărească, să o slăbească sau să o confunde. De exemplu, o persoană care trăiește cu tipul sunet-culoare, al cărei canal auditiv este blocat, nu numai că își pierde auzul, dar culorile pe care le experimentează atunci când percepe anumite zgomote și melodii se pot schimba.
Mai mult o binecuvântare decât o problemă
Sinestezia nu poate fi numită nici boală, nici tulburare, deoarece nu dăunează sănătății fizice sau psihice. De fapt, conform unor studii, persoanele care au această capacitate au rezultate mai bune la testele de memorie și inteligență.
Cele mai comune și mai interesante tipuri de sinestezie
Cel mai comun exemplu este sinestezia grafem-culoare, când literele și numerele individuale sunt asociate cu anumite culori specifice și uneori cu modele.
Cromestezia, adică percepția simultană a sunetelor și culorilor, este, de asemenea, destul de comună. Este interesant că tonurile înalte par adesea mai luminoase, în timp ce tonurile mai grave par mai întunecate.
Unul dintre cele mai deosebite și rar întâlnite tipuri este personalitate - culoare, sau sinestezia „aură”, care este proiectivă, adică percepția simultană a culorilor apare, pentru privitor, fizic, în lumea reală, și nu numai în minte.
O persoană cu această abilitate vede una sau mai multe culori în jurul capului sau corpului interlocutorului și le asociază cu anumite tipuri de personalitate sau emoții pe care acesta le experimentează.
Dacă doriți să înțelegeți mai bine personalitatea - aură, notați-vă în agendă „Culorile Legii”, serialul difuzat în fiecare marți, de la ora 21.00, pe AXN. Eroina noii producții, Viola Vitale, asociază culori cu cele mai profunde stări pe care o persoană încearcă să le ascundă - frică, bucurie, durere.
Viola este o femeie superbă și plină de magnetism, fostă jurnalistă de modă în Paris, care se mută din Orașul Luminilor în Palermo, localitatea natală, pentru a-și căuta tatăl pe care nu l-a cunoscut niciodată. În Italia, Viola începe să lucreze pentru o publicație online, unde scrie despre crimele care au loc în oraș. În timpul investigațiilor pe teren, personajul îl cunoaște pe inspectorul Francesco Demir, unul dintre anchetatorii de top din Palermo. Cei doi vor lucra cot la cot pentru a rezolva misterioasele crime din Palermo, iar darul Violei se va dovedi extrem de util.
Foto: Pexels, AXN