La ce spui NU, atunci când spui DA?

Cuvântul „NU” este, de fapt, un alt cuvânt magic.

De fiecare dată când accepți ceva, în mod implicit refuzi altceva. Poate timpul tău personal, liniștea ta mintală sau chiar prioritățile care contează cu adevărat pentru tine. 

Cuvântul „NU” este, de fapt, un cuvânt magic la fel de puternic și de necesar precum „mulțumesc”, „te rog” sau „bună ziua” – acele cuvinte pe care le învățăm din copilărie ca fiind esențiale.

În timp ce „DA” ne deschide uși și ne conectează cu oportunități, „NU” este scutul protector care ne păstrează echilibrul, ne protejează timpul și energia și ne permite să ne concentrăm pe ceea ce este cu adevărat important pentru noi.

Te-ai întrebat vreodată de ce e dificil sau chiar imposibil să refuzi o cerere, o invitație sau o ofertă, chiar dacă nu îți convine sau nu îți place? De ce te simți obligat/ă să le faci pe plac celorlalți, chiar dacă asta înseamnă să-ți sacrifici propriile nevoi, dorințe sau interese?

Ce pierzi când spui mereu „DA”

  • Pierzi echilibrul dintre a da și a primi. 
  • Pierzi echilibrul dintre nevoile tale și ale celorlalți.
  • Pierzi dreptul de a fi tu însuți. 
  • Pierzi puterea de a-ți exprima sentimentele, gândurile și opiniile. 
  • Pierzi autenticitatea de a face alegeri care te reprezintă. 

Ce „câștigi” când spui mereu „DA”

  • „Câștigi” frustrarea de a nu fi apreciat sau recunoscut pentru eforturile tale.
  • „Câștigi” frustrarea de a nu avea timp sau spațiu pentru tine. 
  • „Câștigi” frustrarea de a nu îți îndeplini visurile sau planurile. 
  • „Câștigi” vinovăția de a te simți rău când spui NU, egoist când te pui pe primul loc și neloial când nu îi susții pe ceilalți. 

Dar, cel mai important, spui NU sănătății tale mintale și fizice pentru că îți suprasoliciți organismul și mintea. Te expui la stres, oboseală, anxietate și depresie. Te expui la riscul de a dezvolta boli cronice sau de a le agrava pe cele existente. 


Și asta înseamnă, de fapt, că spui NU și relațiilor cu ceilalți pentru că nu le mai poți susține. Când accepți orice solicitare și îți asumi sarcinile care nu îți aparțin (ale partenerului, copiilor, părinților, prietenilor etc) le preiei responsabilitatea. Astfel, ei vor deveni dependenți de tine și nu vor învăța să-și rezolve singuri problemele. Îi împiedici să se dezvolte social și nu le recunoști calitatea de adulți. În acest fel, le faci un deserviciu și le subminezi propria valoare.

De ce e mai simplu să spui DA la tot?

Comportamentul de a spune mereu DA îți aduce și anumite avantaje pentru că, altfel, nu ai mai practica acest comportament. Poate fi vorba de atenție din partea celorlalți sau te simți bine atunci când ajuți sau ai alte avantaje pe care, poate, încă nu le conștientizezi. Uneori, poate fi vorba de satisfacerea anumitor nevoi sau de frica de respingere sau pierderea relației cu celălalt. Poate fugi de tine, de visurile tale, de a-ți asuma responsabilitatea asupra vieții tale.

Nimic nu se întâmplă fără voia ta. Odată ce oamenii învață despre tine că nu poți refuza, vei atrage și mai multe situații și contexte în care nu vei putea spune NU. Și uite-așa, cercul vicios continuă la nesfărșit pentru că, în timp ce spui „DA" și te implici în diverse situații, atragi inevitabil și mai multe solicitări și contexte în care oamenii se vor aștepta să fii disponibil(ă). 

Cu fiecare "DA" care nu reflectă în mod autentic ceea ce îți dorești și nevoile tale reale, îți reduci timpul și energia pentru ceea ce este cu adevărat important pentru tine.

Cum să comunicăm asertiv

Comunicarea asertivă a limitelor este esențială pentru a-ți proteja bunăstarea și a menține relațiile sănătoase. Acest lucru presupune să îți cunoști și să îți respecți propriile nevoi și dorințe, dar și să ții cont de cele ale celorlalți. Comunicarea asertivă a limitelor nu este doar un mod de a spune "NU", ci și o formă de a-ți afirma identitatea și autonomia. Stabilirea limitelor este un proces important pentru a-ți proteja bunăstarea și a-ți respecta nevoile și valorile. 

În primul rând, e important să identifici zonele unde simți că ai nevoie să pui limite. Poate fi vorba de job, de relația cu colegii, de spațiu personal, de timpul tău, emoțiile tale, relații sau orice altceva care simți că îți afectează energia, starea, planurile tale, timpul tău cu tine. Și este la fel de important să știi și care sunt motivele pentru care ai nevoie de limite. Ce anume te deranjează mai exact în situația respectivă? Ce anume vrei să schimbi sau să îmbunătățești? Apoi formulează limite clare și specifice. Spune ce vrei și ce nu vrei, ce accepți și ce nu accepți, ce faci și ce nu faci. Ce simți, ce ai nevoie, ce nu tolerezi? Răspunde-ți la aceste întrebări ție în primul rând pentru a putea comunica apoi și celorlalți. 

Exprimă-ți limitele apoi de la egal la egal, nimeni nu este mai presus sau mai prejos în cadrul unei relații. Explică motivele pentru care ai stabilit acele limite, dă-ți voie să fii vulnerabil/ă. Și înca un lucru important: comunică limitele în mod consecvent. Nu lăsa pe nimeni să încalce sau să ignore limitele pe care le-ai stabilit. Fii consecvent/ă cu tine însuți și cu ceilalți, orice schimbare în dinamica unei relații necesită timp și acceptare din ambele părți. 

A spune NU nu este o dovadă de slăbiciune, ci de forță. Este o dovadă de respect pentru tine și ceilalți, curaj și iubire de sine. Te face să te simți liber/ă și vine cu multă responsabilitate asupra propriei vieți, decizii și visuri. Deci, gândește-te la întrebarea: "La ce spui NU atunci când spui DA la tot?"

Să spui NU și să setezi limite presupune atât dezvățare de comportamente care nu îți mai sunt de folos, cât și învățare de noi abilități. La început nu îți va ieși în fiecare situație, dar prin exercițiu, efort constant și consecvent vei ajunge să ai relații sănătoase cu tine și ceilalți. Iar eu te aștept și la cursul Puterea Relațiilor: cum să înţelegi şi să fii înţeles în relaţii, pe care îl țin începând cu 8 octombrie la Fundația Calea Victoriei, pentru a afla mai multe despre cum poți avea relații sănătoase cu tine și ceilalți. 

Foto: Freepik